Müzik Eğitimi Nedir ve Nasıl Verilir?

Mümin

site yetkilisi
Yönetici
Administrator
S.Moderatör
Piyano-M%C3%BCzik-%C3%96%C4%9Fretmen-%C3%96zel-Ders-Piyanolar-Okulu-S%C4%B1n%C4%B1f%C4%B1-Konservatuvar-lise-Mesleki-E%C4%9Fitim-Dersleri-%C3%96%C4%9Frenci-Piano-School-Piyanist-Hoca-%C3%96%C4%9Frenciler-Piyanistler-13.jpg

Müzik eğitimi, eğitimin tanımından yola çıkarak kısaca bireyde istendik müzikal davranış değişiklikleri yaratmak olarak tanımlanabilir.

Müzik eğitimini “bireye kendi yaşantısı yoluyla amaçlı olarak belirli müziksel davranışlar kazandırma, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla amaçlı olarak belirli müziksel değişiklikler oluşturma ya da bireyin müziksel davranışlarını kendi yaşantısı yoluyla amaçlı olarak değiştirme veya geliştirme süreci” olarak tanımlamıştır.

Müzik eğitiminin insanın gelişmesinde rol oynadığı ilk defa M.Ö. 8. yüzyılda Çin uygarlığında fikir bulmuştur ve uygulanmıştır. Modern anlamda müzik eğitimi ise 18. yüzyılın ikinci yarısında Jean- Jacques Rousseau, Johann Gottfried Herder ve Goethe gibi düşünür ve sanatçılar sayesinde uygulanmaya başlamıştır .

Müzik ve Çalgı Eğitiminde Niçin Piyano Kullanılır

Müzik eğitimi Sınıflandırılması
  1. Genel,
  2. Özengen (Amatör)
  3. Mesleki Müzik Eğitimi Olarak Üçe Ayrılır.
1- Genel müzik eğitimi Nedir
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde müzik öğretmeni vasıtasıyla yürütülen müzik eğitimidir. 2005’te Ankara’da toplanan MEABD başkanları genel müzik eğitiminin ilkelerini belirlemişlerdir. Bu ilkeler arasında müzik eğitiminin herkes için zorunlu, asgari ortak kültürün vazgeçilmez bir öğesi ve insanın temel haklarından biri olduğu ibareleri yer almaktadır

2-Amatör Özengen müzik eğitimi nedir
Müziği hobi olarak yapmak isteyen bireylere verilen eğitim olarak tanımlanabilir.

3-Mesleki müzik eğitimi Nedir ve Çeşitleri nelerdir
müziği meslek edinen bireylere verilen eğitimdir;

Piyano-M%C3%BCzik-%C3%96%C4%9Fretmen-%C3%96zel-Ders-Piyanolar-Okulu-S%C4%B1n%C4%B1f%C4%B1-Konservatuvar-lise-Mesleki-E%C4%9Fitim-Dersleri-%C3%96%C4%9Frenci-Piano-School-Piyanist-Hoca-%C3%96%C4%9Frenciler-Piyanistler-6-300x225.jpg
Mesleki müzik eğitimi Çeşitleri

• müzik sanatçılığı eğitimi,
  • müzikbilimcilik eğitimi,
  • müzik öğretmenliği eğitimi gibi dallara ayrılır .
Türkiye’de mesleki müzik eğitimi veren kurumlar
  1. Konservatuvarlar,
  2. Güzel Sanatlar Liseleri (GSL),
  3. Eğitim Fakülteleri MEABD
  4. Güzel Sanatlar Fakülteleri Müzik Bilimleri Bölümleri.
Bu okullar arasında esas amacı müzik öğretmeni yetiştirmek olan okullar Eğitim Fakülteleri MEABD’dir.

Bu eğitim kurumlarına öğrenci hazırlayan okul olarak düşünüldüğünde ise GSL de bu kategori içine alınabilir.​

Geri
Üst Alt