- Web sitesi
- www.uydutv.de
macOS, (eski adları "Mac OS X" ve "OS X") Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple Inc. tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.
Mac OS X aslen BSD ve Mach mikroçekirdeği üzerine kurulu, açık kaynak bir işletim sistemi olan Darwin'e dayanır. Apple bu sistemi kendi amaçlarına göre geliştirdikten sonra Mac OS X kullanıcı arabirimi olarak Aqua'yı geliştirmiştir. Sistemin çekirdeği ve bazı bileşenleri açık kaynak olmasına rağmen, çoğu bileşeni açık kaynak değildir.
macOS Server ise her ne kadar mimari olarak masaüstü Mac OS X ile aynı olsa da, Apple sunucuları için hazırlanmış ayrı bir işletim sistemidir. Mac OS X'ten farklı olarak gelişmiş yönetim araçları içerir.
25 Temmuz 2012 yılında OS X Mountain Lionun tanıtımında Mac OS X ismi OS X ismine değiştirildi. 13 Haziran 2016 tarihinde yapılan Dünya Geliştiriciler Konferansında (WWDC 2016) yeni macOS Sierranın tanıtımı zamanı OS X isminin, macOS olarak değiştirildiği duyuruldu.
Geliştirici(ler) Apple Inc.
İşletim sistemi ailesi Mac OS, Unix[1][2][3]
Website apple.com/macosx
Kaynak türü Kapalı kaynak (açık kaynak bileşenleriyle)
Lisans Sahipli yazılım, ücretli
Çekirdek türü Hybrid (XNU)
Güncelleme yöntemi Apple Software Update (10.8-e kadar)
Mac App Store (10.8 ve sonrası
Platform desteği
Öncülü Mac OS 9
Programlama dili C, C++, Objective-C[4][5]
Kullanıcı arayüzü (Aqua) Grafiksel kullanıcı arayüzü
Mac OS X aslen BSD ve Mach mikroçekirdeği üzerine kurulu, açık kaynak bir işletim sistemi olan Darwin'e dayanır. Apple bu sistemi kendi amaçlarına göre geliştirdikten sonra Mac OS X kullanıcı arabirimi olarak Aqua'yı geliştirmiştir. Sistemin çekirdeği ve bazı bileşenleri açık kaynak olmasına rağmen, çoğu bileşeni açık kaynak değildir.
macOS Server ise her ne kadar mimari olarak masaüstü Mac OS X ile aynı olsa da, Apple sunucuları için hazırlanmış ayrı bir işletim sistemidir. Mac OS X'ten farklı olarak gelişmiş yönetim araçları içerir.
25 Temmuz 2012 yılında OS X Mountain Lionun tanıtımında Mac OS X ismi OS X ismine değiştirildi. 13 Haziran 2016 tarihinde yapılan Dünya Geliştiriciler Konferansında (WWDC 2016) yeni macOS Sierranın tanıtımı zamanı OS X isminin, macOS olarak değiştirildiği duyuruldu.
Geliştirici(ler) Apple Inc.
İşletim sistemi ailesi Mac OS, Unix[1][2][3]
Website apple.com/macosx
Kaynak türü Kapalı kaynak (açık kaynak bileşenleriyle)
Lisans Sahipli yazılım, ücretli
Çekirdek türü Hybrid (XNU)
Güncelleme yöntemi Apple Software Update (10.8-e kadar)
Mac App Store (10.8 ve sonrası
Platform desteği
Öncülü Mac OS 9
Programlama dili C, C++, Objective-C[4][5]
Kullanıcı arayüzü (Aqua) Grafiksel kullanıcı arayüzü